Sjæledyrlægen Logo

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

På denne side finder du de spørgsmål, vi oftest møder i forbindelse med hjemmeaflivning og den svære beslutning, det er, at sige farvel til sit elskede kæledyr.


Her er ofte stillede spørgsmål omkring den svære beslutning

- Hvornår er det tid til at sige farvel?

- Kan I hjælpe mig med at vurdere mit kæledyrs sundhedstilstand?

- Er det ikke bedre for mit kæledyr at dø en naturlig død?

- Mit dyr er udadreagerende/aggressivt over for mennesker, kan I hjælpe med en aflivning?


Her er ofte stillede spørgsmål omkring selve hjemmeaflivningen

- Hvordan foregår en hjemmeaflivning?

- Gør det ondt på mit kæledyr at blive aflivet?

- Kan mit dyr få en beroligende pille, inden I kommer hjem til os?

- Er det en god idé at have børn med til en hjemmeaflivning?

- Er det en god idé at have hjemmets andre kæledyr med til en hjemmeaflivning?

- Hvad sker der med mit kæledyr efter aflivningen?

- Hvordan foregår betalingen?


Her er ofte stillede spørgsmål omkring dine muligheder efter aflivningen

- Hvilke muligheder har jeg efter en aflivning?

- Må jeg begrave mit kæledyr i haven?

- Findes der dyregravpladser/dyrekirkegårde i nærheden af mig?

- Hvordan foregår en kremering (brænding)?

- Mit kæledyr har et metal-implantat i kroppen, kan jeg få det efter kremeringen?

- Kan jeg få asken tilbage uden en urne?

- Hvor lang tid går der, før urnen er klar?

- Hvor lang tid går der, før askesmykket er klar?

- Hvordan får jeg urnen/askesmykket tilbage?

- Kan jeg være sikker på, det er mit kæledyrs aske, jeg får tilbage?

- Hvor lang tid tager det en urne om at forgå i jorden?

- Hvordan håndterer jeg sorgen efter at have mistet mit kæledyr?

- Skal jeg selv afmelde mit kæledyr fra forsikring og kæledyrsregistre?



Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål? Så kontakt os enten på email: kontakt@sjaeledyrlaegen.dk eller per telefon/sms: 93 606 505, så besvarer vi dine spørgsmål hurtigst muligt. 

DEN SVÆRE BESLUTNING

Hvornår er det tid til at sige farvel?


Den sværeste beslutning, vi som kæledyrsejere skal træffe, er, hvornår det er tid til at sige farvel. Men når vi gør et kæledyr til et medlem af familien, ved vi, at dagen vil komme før eller siden. Hos Sjæledyrlægen sætter vi dyrevelfærd højt, og et af vores pejlemærker er, at der skal være flere gode dage end dårlige dage. Årsager, der kan føre til beslutningen om en fredfyldt aflivning, kan være:


  • Uhelbredelig sygdom, som resulterer i lidelse for kæledyret, f.eks. hjertesygdom, kræft eller gigt, der ikke længere kan smertedækkes tilstrækkeligt
  • Når kæledyret har problemer med basale ting, f.eks. gang/bevægelse, urinering, defækering og/eller indtagelse af føde og væske
  • Nedsat livsglæde
  • Flere dårlige dage end gode dage
  • Hvis kæledyret ikke hilser på dig/jer mere, når du/I kommer hjem, eller generelt trækker sig fra familien
  • Adfærdsmæssige udfordringer


En hjemmeaflivning skal altid baseres på en helhedsvurdering, og det er ikke altid nemt at afgøre, hvornår det er tid. Det kan være særligt svært, hvis det er ens første kæledyr. Du er derfor altid velkommen til at ringe til os på: 93 606 505 for en samtale om livskvaliteten for dit kæledyr.


Tilbage til toppen

Kan I hjælpe mig med at vurdere mit kæledyrs sundhedstilstand?


Vi anbefaler, at din egen dyrlæge vurderer dit kæledyrs sundhedstilstand ved en konsultation og sundhedsundersøgelse på klinikken. Hos Sjæledyrlægen foretager vi ikke sundhedsundersøgelser, men vi vil meget gerne tale med dig, hvis du er i tvivl om, hvorvidt tiden er inde til at tage afsked med dit kæledyr. Ring til os på: 93 606 505 eller send en email: kontakt@sjaeledyrlaegen.dk


Tilbage til toppen

Er det ikke bedre for mit kæledyr at dø en naturlig død?


En naturlig død er i de fleste tilfælde forbundet med smerte, sygdom og lidelse. Dette kan du nok nikke genkendende til, hvis du tænker på mennesker i dit liv, som er afgået ved døden. Til forskel fra kæledyrene, har vi ved mennesker gode muligheder for palliativ behandling (symptombehandling) bl.a. på hospice, når livet nærmer sig sin ende. Kun en mindre procentdel - af både dyr og mennesker - sover fredeligt ind uden et forudgående sygdomsforløb. Ved at vælge hjemmeaflivning, sikrer du, at dit dyr bliver skånet for et langvarigt sygdomsforløb. Hjemmeaflivning er - i de fleste tilfælde - også mindre stressende for dyret end en traditionel aflivning på en dyreklinik. I hjemmet har dyret mulighed for at være omgivet af dets mennesker, mens det sover fredfyldt ind i sin kurv eller yndlingspladsen i haven.


Tilbage til toppen

Mit dyr er udadreagerende/aggressivt over for mennesker, kan I hjælpe med en aflivning?


Hvis dit dyr er udadreagerende/aggressivt over for mennesker, er det i hvert tilfælde en vurdering af den enkelte sag. Gennem en personlig samtale med dig vurderer vi, hvorvidt det er forsvarligt med en hjemmeaflivning - særligt for os, men også for dyret. Dyrebid skal tages meget alvorligt, da de kan medfører skader og infektioner, som i værste fald kan lede til blodforgiftning, varige mén og amputationer. Du kan læse mere om dyrebid i Patienthåndbogen her: www.sundhed.dk/dyrebid og specifikt om hundebid her: www.sundhed.dk/hundebid


Aggressive dyr er ikke onde, men de er farlige. Det betyder, at vi i nogle tilfælde ikke kan være behjælpelige med en hjemmeaflivning. Dette skyldes, vi sætter vores egen sikkerhed før alt andet. Dernæst tænker vi på jer som ejere og dyret, der skal aflives. Det sikreste for alle kan, i nogle tilfælde, være at bringe dyret ind på en klinik, hvor der er lokaler, udstyr og ikke mindst meget fagpersonale til at håndtere situationen, hvis den ekskalerer.


Ønsker du at få en vurdering af, om vi kan hjælpe dig i din situation? Kontakt os telefonisk på: 93 606 505 eller på email: kontakt@sjaeledyrlaegen.dk


Tilbage til toppen

HJEMMEAFLIVNING

Hvordan foregår en hjemmeaflivning?


En hjemmeaflivning hos Sjæledyrlægen foregår ved, at dyret får en indsprøjtning med bedøvelse under huden i nakken. De fleste dyr reagerer ikke på indsprøjtningen, men enkelte dyr kan give et spjæt eller pive. Herefter falder dyret i en dyb og smertefri søvn i løbet af ca. 20 minutter. Når dyret er faldet i søvn, gives den sidste indsprøjtning i en blodåre i forbenet - dette kan ikke mærkes af dyret. Medicinen fra denne indsprøjtning vil stoppe vejrtrækningen, og til slut går hjertet i stå. Dyrlægen vil lytte på dyrets hjerte og erklære det afgået ved døden. Herefter bæres dyret ud til kremering eller begravelse i en fin papkiste. Hvis du ønsker at læse en detaljeret beskrivelse af vores hjemmeaflivningsprocedure, kan du klikke her.


Tilbage til toppen

Gør det ondt på mit kæledyr at blive aflivet?


Den første bedøvende indsprøjtning under huden i nakken kan i sjældne tilfælde være forbundet med kortvarigt ubehag - dyret kan give et lille spjæt eller pive. Man kan i de fleste tilfælde aflede kæledyret, mens indsprøjtningen gives, f.eks. ved at klø dyret bag øret, give godbider og tale beroligende til det. Det er hurtigt overstået, og herefter vil dyret langsomt mærke både den smertestillende og beroligende effekt af medicinen. Den anden indsprøjtning, der stopper vejrtrækningen og får hjertet til at gå i stå, kan ikke mærkes af dyret, da det allerede er bedøvet.


Tilbage til toppen

Kan mit dyr få en beroligende pille, inden I kommer hjem til os?


Angstdæmpende og sederende/bedøvende medicin kan vi ikke være behjælpelige med forud for en hjemmeaflivning. Det er hverken lovligt eller forsvarligt. Vi har fuld fortåelse for, at nogle dyr bliver meget stressede eller udadreagerende/aggressive over for fremmede mennesker i deres hjem. Af denne grund er der sat en time af til hjemmeaflivningen. Vi starter altid med at sidde og tale lidt sammen, så dyret kan vænne sig til vores tilstedeværelse. Det er vigtigt for os, der er en ro og tryghed omkring hele processen, fra vi træder ind ad døren, til vi går.


Enkelte dyr vil være så stressede/angste, at de ikke kan falde til ro, mens vi er til stede. I disse tilfælde er det en mulighed, at vi giver den første beroligende sprøjte og herefter går udenfor og venter, indtil dyret er faldet i en dyb, bevidstløs søvn. Når dyret sover, kan du hente os, og vi kan give den sidste sprøjte i forbenet. Du er altid velkommen til at ringe på 93 606 505 for at tale om mulighederne, hvis dit dyr er meget stresset/angst.


Hvis dit dyr er udadreagerende/aggressivt, beder vi dig kontakte os på telefon/email eller læse her: Mit dyr er udadreagerende/aggressivt over for mennesker, kan I hjælpe med en aflivning?


Tilbage til toppen

Er det en god idé at have børn med til en hjemmeaflivning?


Efter vores mening bør man altid være ærlig over for familiens børn - uanset alder. Børn skal have muligheden for at sige farvel, så de ikke kommer hjem til et hus, hvor deres kæledyr mangler. Vores erfaring er, at børn fra 6 år og op er utroligt gode til at håndtere den triste situation og ofte kommer med søde bemærkninger undervejs. Yngre børn har oftets svært ved at forstå situationen og bliver mere påvirkede af, at deres forældre er kede af det, end selve tabet af deres kæledyr. Ved de yngre børn kan det derfor være en fordel at have en bedsteforældre eller lignende til at være sammen med barnet i et andet rum, mens kæledyret bliver aflivet. Så kan barnet sige farvel bagefter, inden kæledyret begraves eller bringes til kremering. I sidste ende er det dog dig alene, der bedst kan vurdere, om dit barn bør deltage i aflivningen eller ej.


Vi bringer en hvid papkiste med, når vi kommer hjem til jer. Den bruges både ved begravelse i haven og transport til krematoriet. Det er vores erfaring, at børn (og voksne) kan have glæde af at dekorere låget med tegninger eller beskeder til kæledyret. Hvis barnet ikke skal/ønsker at deltage i aflivningen, kan dette være en aktivitet, som barnet laver sammen med en voksen, mens kæledyret aflives et andet sted i hjemmet.


Tilbage til toppen

Er det en god idé at have hjemmets andre kæledyr med til en hjemmeaflivning?


Hos Sjæledyrlægen anbefaler vi, at hjemmets andre kæledyr har mulighed for at være til stede under hjemmeaflivningen samt trække sig, hvis det er deres behov. Vores erfaring er, at deres reaktion på døden af en flok-fælle som oftest er afdæmpet i form af lidt snusen/undersøgelse. Men vi ønsker at give dem den bedste mulighed for at se og forstå, at deres ven er gået bort.


Tilbage til toppen

Hvad sker der med mit kæledyr efter aflivningen?


Efter aflivningen skal dit kæledyr enten begraves eller kremeres (brændes). Du kan enten begrave dit kæledyr i haven eller på en af landets dyregravpladser. Hvis dit kæledyr skal kremeres, bringer Sjæledyrlægen det til Ada's Kæledyrskrematorium efter hjemmeaflivningen. Du kan læse mere om dine valgmuligheder ved at klikke her.


Tilbage til toppen

Hvordan foregår betalingen?


Betaling sker forud for besøget via Nem Bankoverførsel betalingslink.


Tilbage til toppen

EFTER AFLIVNINGEN

Hvilke muligheder har jeg efter aflivningen?


Hvad der skal ske med dit kæledyr efter en aflivning, er en meget personlig sag. Overordnet kan du vælge følgende:


  • Begravelse
    • Haven
    • Dyregravplads/dyrekirkegård
  • Kremering (brænding) hos Ada's Kæledyrskrematorium
    • Fælleskremering (kæledyret bliver kremeret sammen med andre kæledyr)
    • Enkeltkremering (kæledyret bliver kremeret alene)
      • Asken kommer tilbage i en uglaseret keramikurne (til urnenedsættelse i haven)
      • Asken kommer tilbage i en træfiberurne med låg (eks. askespredning, askesmykker)
      • Asken kommer tilbage i en glaseret keramikurne (til at have stående som dekoration i hjemmet)
      • Asken kommer tilbage i en pose (eks. til askespredning, askesmykker)
      • Asken bliver lavet til et askesmykke. Se udvalget her


Hos Sjæledyrlægen har vi forsøgt at gøre informationen overskuelig for dig, så du let kan træffe dit valg. Ønsker du at læse mere om dine muligheder, så klik her. 


Tilbage til toppen

Må jeg begrave mit kæledyr i haven?


Ja, det må du godt, men der er lovgivning, som skal overholdes. Du kan enten kontakte din kommune eller læse mere ved at klikke her.


Tilbage til toppen

Findes der dyregravpladser/dyrekirkegårde i nærheden af mig?


Vi har samlet en liste over aktive dyregravpladser i Danmark og forsøger at holde den opdateret løbende. Listen finder du ved at klikke her.


Tilbage til toppen

Hvordan foregår en kremering?


En kremering foregår ved, at det kæledyret først transporteres til Ada's Kæledyrskrematorium af os. Herefter bliver dyret placeret i en kremeringsovn, hvor det brændes, indtil der kun er asken tilbage. Ved enkeltkremering brændes dyret alene (ligesom med mennesker), og ved fælleskremering brændes dyret sammen andre kæledyr. Se en video af kremeringsprocessen ved at klikke her (obs der vises ingen billeder af afdøde kæledyr i videoen).


Tilbage til toppen

Mit kæledyr har et metal-implantat i kroppen, kan jeg få det efter kremeringen?


Kremeringsovnen er under kremeringen over 1000 grader celsius varm. Dette betyder, at metal-implantater som oftest smelter væk under processen. Enkelte gange kan der være et mindre stykke metal tilbage. Hvis du får dit dyr enkeltkremeret og ønsker det, kan vi bede krematoriet tage evt. metal-implantater fra efter kremeringen, hvis der er noget tilbage.


Tilbage til toppen

Kan jeg få asken tilbage uden en urne?


Du kan sagtens få asken tilbage uden en urne. Ønsker du det, vil asken blive anbragt i en plastikpose, der nemt kan åbnes. Så kan du bruge asken, til det formål du ønsker.


Tilbage til toppen

Hvor lang tid går der, før urnen er klar?


Du skal forvente, at der går 4-6 uger, før vi kan afhente dit kæledyrs urne hos krematoriet. Ventetiden for forgængelige urner samt træfiber-urner er op til 4 uger, mens ventetiden for urner med håndmalet skrift er op til 6 uger.


Tilbage til toppen

Hvor lang tid går der, før askesmykket er klar?


Du skal forvente, at der går op til 6 uger, før vi kan afhente dit askesmykke hos krematoriet. Askesmykket er håndlavet, og det er derfor, det tager længere tid om at blive færdigt. Vi kontakter dig, så snart vi har hentet askesmykket, og det er klar til at komme hjem til dig.


Tilbage til toppen

Hvordan får jeg urnen, askesmykket eller asken tilbage?


Urner, askesmykker, mindesten & aske kan du få tilbage på følgende måde:


  1. Afhentning efter aftale hos os på adressen: Promenaden, 2625 Vallensbæk


Tilbage til toppen

Kan jeg være sikker på, det er mit kæledyrs aske, jeg får tilbage?


Sjæledyrlægen har personligt været på virksomhedsbesøg hos Ada’s Kæledyrskrematorium, hvor vi har mødt og indgået samarbejde med direktør Søren Sten Sørensen. Vi står derfor fuldt inde for kremaroriets arbejdsprocedure – herunder returnering af den korrekte aske.


Tilbage til toppen

Hvor lang tid tager det en urne om at forgå i jorden?


Tiden, det tager en urne at forgå, afhænger bl.a. af urnetypen, jorden, årstiden og hvor dybt den nedgraves. Det er derfor ikke muligt at komme med et præcist svar. Fredningstiden for urnegravsteder til mennesker er min. 10 år, hvorfor en tilsvarende langvarig proces må forventes for kæledyrsurner.


Tilbage til toppen

Hvordan håndterer jeg sorgen efter at have mistet mit kæledyr?


Tal om din sorg

Kæledyr bliver af mange betragtet som et familiemedlem, og deres død bringer ofte en stor sorg med sig. Det er helt normalt, men desværre er det ikke altid omgivelserne forstår sorgen, hvorfor man ender med at gå rundt med den alene. Det kan føles enormt tomt og gør det sværere at bearbejde og finde glæde i sorgen, f.eks. ved at mindes gode stunder. Hos Sjæledyrlægen anbefaler vi, at du rækker hånden ud og sætter tid af til at tale om sorgen, både hvis du selv eller en du kender har mistet et kæledyr. Man kan også henvende sig til en psykolog - brug evt. oversigten over autoriserede psykologer i Danmark her:

www.psykologeridanmark.dk


Sorg-over-Dyr-Linjen

Center for Menneske-Dyr-Psykologi på Aalborg Universitet har oprettet "Sorg-over-Dyr-linjen", som er en hotline service, hvor kæledyrsejere kan ringe ind og tale fortroligt om deres sorg. Find information om servicen her: https://www.kommunikation.aau.dk/forskning/chaps-hotline Du kan også finde dem på Facebook og Instagram hvor de deler information omkring kæledyrssorg


Det Sidste Kram

Hos Agria Dyreforsikring har de dedikeret en helt særlig sektion af deres hjemmeside til aflivning af kæledyr og sorgen omkring dette.  


Tilbage til toppen

Skal jeg selv afmelde mit kæledyr fra forsikring og kæledyrsregistre?


Ja, det skal du. Husk at afmelde dit kæledyr hos samtlige dyreregistre, forsikring, egen dyrlæge og hvor det ellers er relevant for jer. Link til kæledyrsregistre:


Dansk Hunderegister

Det Danske Katteregister

Dansk Katteregister

KaninReg (dansk kaninregister)


Tilbage til toppen